pátek 4. května 2012

Chrámy konzumu - moderní vepříny

Zdravím vás. Hned jeden z prvních článků na tomto blogu bych rád věnoval fenoménu, který mě štve už velmi, velmi dlouhou dobu. Obchodní centra plná krámků s hadrami, restaurací plných levného žrádla, doplněných o jeden hypermarket ( kde plebs nakoupí hromadu žrádla na zbytek týdne ) se stávají častým místem odpočinku i aktivit (pod)průměrných lidí. Proč ?

1. Nakupuje se !
2. Žere se !
3. Nemusí se odnikud nikam chodit daleko !

Koryta plná zábavy

O to vtipnější je, když někdo ono nákupní/zábavní centrum vybaví ještě multikinem. Často se v chrámech konzumu také pořádají různé akce typu "Po celém centru budou vystaveny modely letadýlek ! Přijeďte nakoupit a nažrat se !", "Autogramiáda nějakýho pošuka co byl v nějaký reality show.", "Koncert Karel Gott revivalu.", "Talentová soutěž pod záštitou Někoho Neznámýho." atp. Zkrátka krom žranice a nákupu budou vepříci v rodinných autech při cestě domů ještě vzpomínat na skvělý kulturní program.

Životní styl lidí z plakátů

Protože to nejde, dát do reklam typickou prasečí nákupní rodinu, vytváří se pomocí různých reklamních materiálů obraz "dokonalých lidí dnešní doby". Tito lidé jsou naprosto skvělí. Krom toho, že neustále sportují, ještě skvěle vaří, grilují, jsou úspěšní v práci, vynalézaví, mají děti, které nadevše milují, a FURT SE USMÍVAJÍ. A kde berou všechno to štěstí ? No přece v tom skvělém obchodním centru.

Český sen


Pamatujete si ještě na projekt filmařů Remundy a Klusáka "Český sen" ? Dokument, který ukazoval moc reklamy, a zálibu Čechů v nakupování byl mírným varováním. Těžko věřit, že od jeho natočení už uplynulo 8 let, a nic se v podstatě nezměnilo, zašlo to ještě dál.








2 komentáře:

  1. Co muze byl lepsi nez si o vikendu zashopovat v Metropoli s rodinou? Pak sjet do Meka a vecer zhlednout na nejakou tu zabavni estradu na tv Nova... Takhle odchovana ditka budou stejne nebo spis hur vychovavat i ty svoje, takze nase kultura degeneruje exponencialne. At zije upadek.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale zase se tam dobře odhalují bomby.

    OdpovědětVymazat